Mystery guests onderzoeken de gastvrijheid van de kerk in Nederland

De afgelopen maanden zijn 75 kerken bezocht door mystery guests die de gastvrijheid van de kerk testten. “Met dit project willen we als Alpha Nederland de kerk helpen om te groeien in gastvrijheid. Wanneer je mensen buiten de kerkmuren wilt bereiken, helpt het om te weten hoe je kerk en viering overkomen,” aldus Arnoud Drop, directeur bij Alpha Nederland.  

Feedback op gastvrijheid  

Na een bezoek vulde de mystery guest een vragenlijst in om terug te koppelen hoe hij of zij de gastvrijheid ervoer. “De data geven een aantal leuke inzichten,” vertelt Drop. “Gemiddeld krijgt de gastvrijheid een 6,7, maar wanneer mensen vriendelijk worden aangesproken bij ontvangst en afscheid stijgt dat gelijk naar een 7,5 gemiddeld. Het lijkt zo simpel, maar toch is het niet in elke kerk de realiteit. De grootte van de geloofsgemeenschap heeft daar zeker mee te maken. In kerken met meer dan 250 aanwezigen geven mystery guests gemiddeld een 6,3 voor de gastvrijheid en voelt slecht 8% van de mystery guests zich na afloop welkom en gezien.”

“Gemiddeld krijgt de gastvrijheid [van de kerk] een 6,7.”

Arnoud Drop
Gastvrijheid gaat door de maag?

“Bij Alpha Nederland houden we van samen eten. De waarde van een maaltijd delen zit in ons DNA en dus waren we natuurlijk benieuwd of een koffiemoment na de viering én iets lekkers erbij invloed hadden op de gastvrijheid. Bij de helft van alle bezoeken werd er iets lekkers geserveerd: die kerken scoorden gemiddeld een 7,2 voor gastvrijheid. Maar of dat aan het koekje lag, of aan het feit dat de mystery guests in die kerken ook vaker werden aangesproken na de viering, is lastig te zeggen. Een koekje kan in ieder geval geen kwaad!”

Wil je naar aanleiding van dit bezoek terugkomen?

Voorafgaand aan hun bezoek, spraken mystery guests een audiobericht in over hun verwachting. Achteraf deden ze datzelfde om hun ervaring toe te lichten. “Het raakte mij om die berichtjes terug te luisteren,” vertelt Drop. “In sommige gevallen was het gewoon een prima bezoek, of zelfs wat minder prettig. Maar er waren ook echt verhalen van mensen die dit zagen als ‘geloof weer een kans geven’ of ‘een ervaring die ik niet zal vergeten’.”

52% van de mystery guests gaf in de vragenlijst aan dat ze naar aanleiding van hun bezoek terug willen komen in die kerk. “Dat percentage maakte me zowel dankbaar als bedroefd. Er lopen zoveel mensen in ons land die Jezus (nog) niet kennen. Mensen naar wie Gods hart uitgaat. En als we hen zouden uitnodigen voor zoiets simpels als een kerkviering, is er dus best een grote kans dat ze terug willen komen! Ik zie dit als een oproep aan de kerk in Nederland om vrijmoediger te worden in het uitnodigen.”

52% van de mystery guests gaf aan dat ze naar aanleiding van hun bezoek terug willen komen.

Uitnodiging maakt impact

Het lijkt wellicht een open deur, maar slechts in een derde van de kerken wordt de mystery guest uitgenodigd om terug te komen. Terwijl zo’n uitnodiging wel lijkt te werken, aangezien in deze kerken meer dan drie kwart van de mystery guests nog een keer terug wil komen naar aanleiding van het bezoek. Ook de algehele gastvrijheid lijkt in deze kerken sterker; zij scoren gemiddeld een 7,8.

De meest gastvrije kerk

Na de bezoeken van de mystery guests, heeft Alpha Nederland alle rapportages naast elkaar gelegd. “Daarbij zagen we dat er één kerk wel heel bijzonder had gescoord. Die kerk willen we natuurlijk in het zonnetje zetten!” aldus Drop. Deze kerk wordt tijdens het De Kansen voor de Kerk-evenement op maandagavond 14 november uitgelicht als de meest gastvrije kerk van 2022. Tijdens dit online inspiratie-evenement worden ook de belangrijkste inzichten uit de rapportages gedeeld.

Over Alpha Nederland
Alpha Nederland wil samen met de lokale kerk iedereen een ontmoeting met Jezus geven. Samen met honderden kerken en groepen verwelkomt Alpha Nederland jaarlijks ruim 15.000 mensen op haar cursussen. De droom van Alpha Nederland is dat in 2036 één miljoen mensen in Nederland het evangelie van Jezus Christus hebben gehoord via Alpha.

“Ik zie dit als een oproep aan de kerk in Nederland om vrijmoediger te worden in het uitnodigen.”

Arnoud Drop